Bakgrundsbild 8
Ålsump och hommebåt.

 

Denna bakgrundsbild är egen produktion. Bilden är tagen i slutet av 1980-talet vid Tvillingaboden, det ålfiske vid skånska ostkusten som jag är uppväxt med (se Personalia). Bilden är sedan bearbetad i ett bildbehandlingsprogram för att kunna fungera som bakgrund till text.

Webbläsare och vattenmärke. Bakgrundsbilden är inlag med en funktion som kallas 'vattenmärke' (eng. watermarket - htmlkod: bgproperties="fixed"). En webbläsare som tolkar detta rätt gör så att bakgrundbilden ligger fast med texten rullande ovanpå. Explorer 4 klarar detta. I de versioner av Netscape som jag prövat (t.ex Netscape Communicator 4.5) så fungerar det till min förvåning inte. I stället för att bilden ligger fast skarvas den det antal gånger som behövs för sidans storlek. Tyvärr försvinner den estetiska poängen helt och det blir både trist och fult. Men eftersom jag har blivit så förtjust i detta bakgrundskoncept så väljer jag att denna bakgrund blir mindre lyckad för besökare med Netscape, Opera och äldre versioner av Explorer. Ca 60% av sajtbesökarna använder Explorer 4.x.

Samma sida men med konventionell bakgrundsbild

Skärmupplösning. För att bakgrundsbilden ska få rätt storlek och beskärning ska den ses med upplösningen 800x600 på skärmen. Detta är idag den vanligaste skärmupplösningen. Om man har högre skärmupplösning så fyller inte bilden ut skärmen. Man kan då välja det mellanläge i webbläsaren där man kan bestämma storleken på det fönster som är öppet genom att dra i kanterna med markören. Utan denna justering kommer bakgrundsbilden att skarvas vilket förtar det mesta av den estetiska poängen.
      Med en lägre skärmupplösning än 800x600 så beskärs bilden i högerkant och nedankant. För denna bild innebär det att hommebåten blir demolerad vilket förvandlar en bra bild till en misslyckad bild. Ca 70% av sajtbesökarna använder skärmupplösningen 800x600.   

Färger. Jag arbetar med vad som kallas 'High Colour med 16 bitars färgdjup'. Hur denna bakgrundbild ter sig om man använder 256 färger vet jag inte. Jag tröstar mig med att 85% av sajtbesökarna har 'High Colour med 16 bitars färgdjup' eller bättre.

 

list av lind

Existentiell livssyn - kristen tro? - bokens titelsida
Artiklar, debatt och recensioner från dagspress och tidskrifter
Budord för en modern tid - ett diskussionsmaterial
Språk, tro och religion - webbplatsens förstasida

list av lind

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till sidans början!