Länk till webbplatsens förstasidaExistentiell livssyn - kristen tro?          
av Carl Gustaf Olofsson  ©         
Original Publishing on Internet       
Språk & Existens, Stockholm, 1999 
Ebok, Alternaliv förlag, 2014
       

 

Kan köpas eller lånas som ebok!  
Från den 20 januari 2014 finns boken som ebok. Den kan köpas hos de flesta nätbokhandlar (79 kr) eller lånas på bibliotek

Se vidare blogg  Nr 56. "Existentiell livssyn - kristen tro?" finns att köpa och låna.

 

Uppgifter om antalet personer
som betalt för den hemladdningsbara hypertextboken.

 

Antal betalande från den den 5 april 1999
till och med den 20 mars 2005: 
6 (sex) personer.

 

Gratis!! Från om med sommaren 2006 är det gratis att ladda hem boken. Jag har accepterat att det inte går att få betalt på det här sättet. Men jag tycker fortfarande att hantverket med hypertextredigeringen är så bra - utöver att text och analyser fortfarande står sig väl trots att de nu har 8 år på nacken - att jag gärna delar med mig.  

 

Lite funderingar kring 
betalningsoviljan.

Hur många som har laddat hem och testat finesserna med att ha boken som hypertextbok på den egna datorn finns det inga uppgifter om. Det enda som kan utläsas av den den osofistikerade besöksstatistiken är att hemladdningssidan har öppnats ca 1800 gånger mellan den 5 april 1999 och den 23 oktober 2001 då webbplatsen flyttade till www.existentiell-tro.net. Det antyder en viss nyfikenhet på konceptet. Förhoppningen om en viss betalningsvilja för en välgjord hypertextvariant av boken har när vi nu kommit till hösten 2006 kommit rejält på skam. Totalt 6 betalande innan jag gav upp och avslutade det postgiro som öppnats enkom för detta ändamål. Det är svårt att säga något om anledningen till betalningsoviljan.

En enkel orsak kan vara att det är väldigt få som faktiskt laddar hem boken och testar på grund av ovana vid tekniken. Så en tanke är att det bara är en bråkdel av de 1800 som varit inne och kollat hemladdningssidan som dessutom har laddat hem boken. 

Den tråkigaste tänkbara orsaken är förstås att boken inte alls har den kvalitet och angelägenhet som jag förstås föreställer mig. Varför betala för något ointressant hur tekniskt välgjort det än är. 

Det är inte primärt de orädda och frimodiga datafreaksen som är intresserade av den här typen av text. Med en viss kännedom om den typ av mera intellektuella och akademiska personer som kan tänkas vara intresserade av bokens analyser och diskussioner så har jag tyvärr också lätt att föreställa mig ett stort mått av valhänthet och lätt ångest inför datatekniken. Det ska helst var en bok i handen som man kan bläddra i med tumme och pekfinger. Och om sanningen ska fram så tycker jag det också. För min del är det omständigheterna som tvingat fram detta grepp. Men i denna situation har jag haft så pass mycket hantverksstolthet att jag har gjort mitt bästa för att få till en riktigt bra webb- och hypertextredigering.  

Att jag inte har ägnat mig åt aktiv marknadsföring spelar förstås in. Det är inte mitt gebit. Och att anlita professionell hjälp för detta är förstås ekonomiskt omöjligt. För en stor del av de böcker som trycks och ges ut av konventionella bokförlag så läggs det professionella resurser på att boken ska hitta ut till sina potentiella läsare. 
     Dessa icke-professionella publiceringsvillkor bidrar sannolikt till att en välgjord hypertextredigering parad med en kvalificerad text, som denna, ännu inte har fått den uppmärksamhet det förtjänar. Varken i IT-tidskrifter som ägnar sig åt den moderna tekniken eller i kultursammanhang där den nya teknikens användning för kvalificerade boktexter borde vara av intresse. Jag tror att denna form av positiv uppmärksamhet i det offentliga är viktigt som stöd för att folk ska ge sig på att pröva.

De andra betalar säkert!! En annan bidragande anledning till att så få har betalt kan vara att man tycker att det inte spelar så stor roll om "jag" betalar. 

Ytterligare en anledning kan vara ovanan vid gränserna för denna nya teknik. När man köper en bok i bokhandeln måste den vara betald när man går ut genom dörren. Är man med i en bokklubb får man en faktura med inbetalningskort. Huruvida boken sedan blir läst spelar ingen roll och duger inte som ursäkt för utebliven betalning till bokklubben. 
     Det kan vara värt att komma ihåg att med en fullständig publicering på Internet är förutsättningarna för att läsa gratis, oavsett den hemladdningsbara hypertextversionen, ändå mycket generösare än för vanliga böcker där gratisläsning är begränsad till biblioteken. 

 

Denna fil har skapats för att stilla nyfikenheten vad gäller betalningsviljan för den hemladdningsbara hypertextboken.  

Carl Gustaf Olofsson
1.12.2001.
(uppdaterad 16.11.2006)

 

 

[sidans början] [bakgrundsbild]
[kringsidor] [information och råd]

list av lind

Existentiell livssyn - kristen tro?:
Introduktion: Om delaktighetens livshållning, demokrati och teologi.
Kapitel 1. Livssyn, språk och religiositet
Innehållsförteckning.

list av lind

 

Till sidans början!